Dr. Goovaerts T.

Maagdarmstelsel – voedselallergie

Er is een flinke toename van voedselallergie met niet alleen symptomen thv van maagdarmstelsel, maar ook slokdarm, huid en luchtwegen met ook mogelijkheid van anafylactische reacties voor gelatine, vlees met name alfa-gal en natuurlijke rode kleurstof E 120 karmijnrood, een kleur die via middeleeuwen bekend is als scharlakenrood in kunstwereld. Door nieuwe kooktechnieken, zoals espuma is er meer contact met deze allergenen.

Er is een toename van intoleranties voor brood vastgesteld door allergie voor onderdelen met name tarweallergie, gluten- gliadine- en omega-5-gliadineallergie met ook huid- luchtwegen- en algemene symptomen.Het labo-onderzoek is uitgebreider. Een maagonderzoek met biopsie is niet meer noodzakelijk voor diagnose van coeliakie of gluten-enteropathie, maar compensatie dieetonkosten vergt dit wel. De woordkeuze kan verwarrend overkomen door de complexiteit: een informerend gesprek is belangrijk met de keuze van het juiste dieet.

Verband met zuivelproducten is reeds langer gekend door melkallergie of lactoseintolerantie; diagnose door ademtest na drinken van melksuiker (duurt halve dag); het is dus een intolerantie voor suiker, in tegenstelling tot allergie waar het eiwitten betreft.

Bij algemene zwakte of antibiotica of parasiet kunnen enerzijds plots allergie voor ei en melk optreden zelf op hoge leeftijd of anderzijds tropomyosineallergie met allergie voor garnalen, krab, kreeft en sint-jacobsschelpen na het eten van besmette sushi of kinderworminfectie en het meest frequent een Helicobacter maaginfectie die men meestal niet voelt maar het ganse allergie-systeem ontregelt zowel voor voeding en contactallergie.